Van quick wins naar big wins?

Detail van boomstammen met nestgangen

De GroenAlliantie heeft in de maand oktober in al haar terreinen zogenaamde quick wins gerealiseerd. Het besef bij de Groenalliantie is groeiende dat er een inhaalslag nodig is om de biodiversiteit te bevorderen en te herstellen. De werkgroep Natuurwaarden Goudse Hout is blij met elke ‘quick win’, ook al is het slechts 1.000 m2, zoals in dit geval. Op een totale oppervlakte van de Goudse Hout van ruim 9 miljoen vierkante meters zijn er echter nog veel ‘big wins’ te maken. Maar daarvoor moeten nog plannen uit de onderste lade gehaald worden. Wat houden de onlangs gerealiseerde quick wins in?

In alle gebieden van de GroenAlliantie zijn vergelijkbare quick wins aangelegd die bestaan uit:

  • een vlinderidylle;
  • een natuurvriendelijke oever;
  • een insectenwal;
  • beshoudende struiken;
  • poelen voor reptielen en amfibiën.

Een vlinderidylle

De Goudse Hout had al een vlinderidylle sinds 2019, het Loetbos nog eerder. Door het zichtbare succes van deze idylles hebben nu alle GroenAlliantie gebieden er één idylle bij. De Goudse Hout heeft nu dus 2 idylles. Het bestaande grasland is eerst 20 cm afgegraven om de voedselrijke bovenlaag te verwijderen en inheemse soorten in te kunnen zaaien. Het graslanddeel van de idylle is ingezaaid met een speciaal gras/bloemenmengsel. In de handel staat het bekend als een kruidenrijk grasland mengsel. De oever kreeg een speciaal op deze grondsoort afgestemd oevermengsel ingezaaid.

Natuurvriendelijke oever

Dat is dus een oever zonder steile rand of een beschoeiing: want die zijn niet natuurvriendelijk. Een natuurvriendelijke oever is aangelegd met een glooiende helling over meerder meters lengte en voorzien van een microreliëf: niet alles strak en recht, zoals bij de nog steeds meer voorkomende agrarische oevers, maar een oever met inhammen en hoogteverschillen. Dat maakt diversiteit in het micro-milieu en schept dus kansen voor verschillende soorten. Bovendien zijn natuurvriendelijke oevers niet geliefd bij exoten als de muskusrat en de Amerikaanse rivierkreeft: waar moeten ze nestelen of zich verschuilen? De natuurvriendelijke oever is ingezaaid met een oeverplantenmengsel.

Insectenwal

Wanneer de idylle succesvol is, zullen er meer insecten kunnen leven. Voor hun gerief (rust en voortplantingsplek) is er extra gelegenheid gemaakt door een aantal boomstammen onder een leemhoudende laag zand aan te brengen. Wilde bijen en hun parasieten, maar ook kevers en kleinere ongewervelden als pissebedden en spinnen kunnen in de gaten van de boomstammen extra leefruimte vinden. De leemhoudende zandlaag biedt grondbroedende insecten (⅔ e van alle wilde bijen) plek hun broedgangen te graven.

 

Beshoudende struiken

Deze worden nog later dit najaar geplant en zijn bedoeld voor de vogels in het najaar.

Poelen voor reptielen en amfibiën

1 van de 3 poelen in noordoostelijk deel Goudse Hout

In de Goudse Hout waren de poelen al in september 2021  aangelegd in het noordoostelijke weidegebied. Door de droge zomer en de ligging in het open veld, heeft het nog even tijd nodig voor dat deze voorzien in hun functie.

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Inschrijven nieuwsberichten

Schrijf je in op onze nieuws berichten en ontvang automatisch een bericht als er nieuws uit de wijk is.

Loading

Meest recente nieuwsberichten

VerduurSamen: Driewegplein Groen

Groener Gloriantplantsoen

Groot avondrood icoonsoort Achterwillens

9 juni: slootjesdag Goudse Hout

Café biodiversiteit en nachtvlinders, 31 mei vanaf 20.00 uur

Vanavond excursie Goudse Hout, 30 mei vanaf 19.30 uur

Vanavond excursie Steinse Groen, 29 mei vanaf 19.30 uur

Vanavond excursie binnenstad Gouda, 28 mei vanaf 19.30 uur

Vanavond excursie Noorderhout, 27 mei om 19.30 uur

Goudse week biodiversiteit: 25 mei t/m 2 juni