Uitgebreide bomenkap in Goudse Hout aanstaande

Het bladerdek van deze es lijdt onder de essentakziekte maar de boom staat veilig tussen de anderen, dus wordt gespaard, zegt SBB

Donderdagavond 16 juni vanaf 19.00 uur geeft Staatsbosbeheer in de Goudse Manege een toelichting bij de voorgenomen massale kap van essen op 10 locaties in de Goudse Hout. Dit vanwege de essentakziekte. U herinnert zich wellicht het effect wat een eerdere essenkap opleverde in het oostelijk deel van de Goudse Hout. Dit jaar staat ook nog de helft van de ruim 60 iconische populieren langs de Goudse Houtsingel op de nominatie gekapt te worden. Reden genoeg om u te buigen over nut en noodzaak van de aangekondigde kap.

De bijeenkomst op 16 juni over de essentakziekte is maandag 13 juni aangekondigd in een persbericht. Aan het eind van dit bericht staat het persbericht van Staatsbosbeheer weergegeven. De rapporten over de mate van essentakziekte zijn (nog) niet openbaar. Essen met deze ziekte hoeven namelijk niet per definitie gekapt te worden. Dat hangt af van:

  • de standplaats: op een drukbezochte plaats leveren de vallende takken van de ziekere bomen risico’s op; op andere plaatsen kun je ze gewoon laten staan;
  • het beheersdoel van het gebied: ecologisch leveren dode bomen tot 10% meer biodiversiteit op dan levende. Het is dus de moeite waard om dode essen gewoon te laten staan, mits ze geen gevaar opleveren.

Het risico van onderlinge besmetting tussen essen is niet aan één gebied gekoppeld. De veroorzaker van de essentakziekte is gebiedsgrens overschrijdend aanwezig. De vatbaarheid van een es ervoor is afhankelijk van de (genetische) weerstand van de betrokken boom. Het praktijkadvies van boseigenaren voor het omgaan met essentakziekte legt uit welke mogelijkheden er zijn.

Reden genoeg om langs te gaan op 16 juni om 19.00 uur in de Goudse Manege.

De essentakziekte is duidelijk herkenbaar aan de boom in de bocht tegenover Eldorado

Het bladerdek van deze es lijdt onder de essentakziekte maar de boom staat veilig tussen de anderen

Persbericht Staatsbosbeheer dd 13 juni 2022

Zieke essen worden verwijderd uit het Goudse Hout

Staatsbosbeheer verwijderd vanaf eind juli de door essentaksterfte getroffen essen uit natuur- en recreatiegebied het Goudse Hout. Deze zieke bomen worden gekapt om onveilige situaties te voorkomen. De werkzaamheden duren tot eind augustus.

Met het weghalen van de zieke essen wil Staatsbosbeheer – beheerder van het gebied in opdracht van Groenalliantie Midden-Holland – voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan door vallende bomen of takken. De zieke bomen zijn zwak en kunnen op termijn problemen geven. Het Goudse Hout blijft toegankelijk voor recreanten. Paden langs bosvakken worden tijdens de werkzaamheden tijdelijk afgesloten.

Herplant van gezond bos

Daar waar in het Goudse Hout open plekken ontstaan als gevolg van de essenkap, plant Staatsbosbeheer nieuwe bomen. Dat gebeurt vanaf begin 2023. Er komt gemengd bos – 35 verschillende soorten zoals de wilg, berk, els, meidoorn, hazelaar, zomereik en vlier – voor in de plaats. Deze variëteit aan bomen en struiken verhoogt de biodiversiteit en verkleint de kans op ziektes.

Essentaksterfte

De es is een karakteristieke, inheemse boomsoort die niet herstelt van de schimmelziekte essentaksterfte. Zo’n negentig procent van alle essen gaat hieraan dood. Aangetaste bomen hebben donkere verkleuringen in de bast, weinig tot geen blad en veel dode takken. De boswachters inventariseren van te voren welke bomen zijn aangetast door de essentaksterfte en daarmee een gevaar vormen voor de bezoekers. Deze bomen worden voorzien van gekleurde stippen. In vakjargon heet dit blessen.

Inloopavond

Op 16 juni organiseert Staatsbosbeheer een inloopavond. Vanaf 19.00 uur staat de koffie en thee klaar. De locatie is de Goudse manege aan de Goudse Houtsingel 101, 2805 HL in Gouda. Er zal uitleg gegeven worden door de boswachters van Staatsbosbeheer over de essentaksterfte en de impact van het project op het gebied. 

Groenalliantie Midden-Holland

Groenalliantie Midden-Holland is een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Krimpen a/d IJssel, Krimpenerwaard en Waddinxveen. Ze behartigen de belangen van natuur, landschap en openluchtrecreatie in natuur- en recreatiegebieden in en om de Krimpenerwaard en de Reeuwijkse Plassen. Staatsbosbeheer is verantwoordelijk voor het beheer van de gebieden.

Einde bericht

 

1 reactie

  1. […] de voorlichtingsavond 16 juni werd duidelijk dat het kappen van de essen in de Goudse Hout op 18 juli start. De essen hebben of […]

Laat een reactie achter

Inschrijven nieuwsberichten

Schrijf je in op onze nieuws berichten en ontvang automatisch een bericht als er nieuws uit de wijk is.

Loading

Meest recente nieuwsberichten

Buurttuin Halewijnplein groeit

VerduurSamen: Driewegplein Groen

Groener Gloriantplantsoen

Groot avondrood icoonsoort Achterwillens

9 juni: slootjesdag Goudse Hout

Café biodiversiteit en nachtvlinders, 31 mei vanaf 20.00 uur

Vanavond excursie Goudse Hout, 30 mei vanaf 19.30 uur

Vanavond excursie Steinse Groen, 29 mei vanaf 19.30 uur

Vanavond excursie binnenstad Gouda, 28 mei vanaf 19.30 uur

Vanavond excursie Noorderhout, 27 mei om 19.30 uur