Torenvalken broeden op Goudse Manege

Torenvalk in opening kerkuilen nestkast

Het voorjaar breekt aan en de vogels gaan broeden. Aan de buitenbaan op de Goudse Manege hangt nu twee jaar een kerkuilenkast. Afgelopen zomer troffen we in die nestkast slechts één veertje van een torenvalk aan. Afgelopen week maakte een bezoeker van de Goudse Manege bijgaande foto’s van een paartje torenvalken. De werkgroep nestkasten Goudse Hout is apetrots op dit voorlopige resultaat. Maar ook verderop in de Goudse Hout wordt druk gebroed.

Roofvogels

‘s Nachts hoor je in de Goudse Hout regelmatig de bosuil roepen. Ook zijn er diverse nesten van buizerds aangelegd, waarvan een paartje er doorgaans maar één in gebruik neemt. Maar ook de sperwer en soms de boomvalk broeden in de Goudse Hout. Het zijn geen echte roofvogels, maar dit jaar is het aantal blauwe reigernesten flink toegenomen. Overeenkomsten tussen al deze vogelsoorten is dat ze op hoogte broeden, dus minder directe last hebben van verstoringen door recreatie. Hun jachtgebied bevindt zich waarschijnlijk buiten de Goudse Hout waar meer rust te vinden is.

Kleinere vogels

Bij de nestkastinspectie op 16 maart troffen we in 1 nestkast een dode koolmees aan. Diverse nestkasten hadden al beginnende nestbouw van met name koolmezen. Het meest bijzondere was toch wel dat negen (!) nestkasten bewerkt waren door één of meerdere grote bonte spechten. Deze intussen algemene broedvogel is op die manier op zoek naar insecten in die nestkasten. En als ze binnen weten te komen lusten ze ook best de jonge kool- en pimpelmezen! Werk aan de winkel dus voor de werkgroep nestkasten Goudse Hout. De beschermplaatjes rond de invliegopening,  tegen de hakkende spechten, worden omzeild door de bovenrand van de voorklep weg te hakken. Ook op die plek gaan we extra versteviging aanbrengen.

De bovenkant van de openstaande voorklep is opengehakt

Dood aangetroffen koolmees in een nestkast

Gat boven beschermplaatje (tegen spechten)

4 reacties

 1. Sjaak Witteveen op 20 maart 2024 om 21:46

  Die torenvalken. Mooi resultaat! Verder het nodige werk aan de winkel!

 2. Rob Schröder op 20 maart 2024 om 22:45

  Technische vraag: waarom is het gat boven de beschermplaat goed tegen open haken door een specht?

 3. Gerard op 21 maart 2024 om 08:08

  Het gat boven de beschermplaat tegen spechten is door spechten gehakt. Het is niet door ons gewenst omdat, als het gat groot genoeg is, de spechten alsnog het mezenbroed kunnen opeten. Dat zouden wij jammer vinden omdat door de kap ten gevolge van de essentakziekte de mezen te weinig broedgelegenheid hebben in de Goudse Hout. Daarom hebben we in overleg met Staatsbosbeheer voor een aantal jaren vervangende broedgelegenheid opgehangen.
  Daarom gaan we ook binnenkort de bovenzijde van de voorklep van de nestkasten verstevigen.

 4. Tineke Kelderman op 21 maart 2024 om 14:50

  Leuk die Torenvalken.

Laat een reactie achter

Inschrijven nieuwsberichten

Schrijf je in op onze nieuws berichten en ontvang automatisch een bericht als er nieuws uit de wijk is.

Loading

Meest recente nieuwsberichten

VerduurSamen: Driewegplein Groen

Groener Gloriantplantsoen

Groot avondrood icoonsoort Achterwillens

9 juni: slootjesdag Goudse Hout

Café biodiversiteit en nachtvlinders, 31 mei vanaf 20.00 uur

Vanavond excursie Goudse Hout, 30 mei vanaf 19.30 uur

Vanavond excursie Steinse Groen, 29 mei vanaf 19.30 uur

Vanavond excursie binnenstad Gouda, 28 mei vanaf 19.30 uur

Vanavond excursie Noorderhout, 27 mei om 19.30 uur

Goudse week biodiversiteit: 25 mei t/m 2 juni