Prorail topt of kapt 47 bomen in oud-Achterwillens

Schermafbeelding 2023-01-30 om 17.05.44


De gemeente Gouda heeft aan Prorail een vergunning gegeven voor het toppen en kappen van 47 bomen achter het Halewijnplein en het Reinaertplein in oud-Achterwillens. Dat komt bovenop de 14 bomen die al gekapt gaan worden in oud-Achterwillens vanwege gezondheids- en veiligheidsproblemen; en bovenop de 32 bomen in oud-Achterwillens die vanwege de ophoging werkzaamheden komende zomer gaan verdwijnen.

De buurt Oud-Achterwillens krijgt in 2023 hierdoor een ‘boomkaal’ aanzien.

Beoordeling bomen in 2022

Prorail is verantwoordelijk voor de veiligheid op en rond het spoor. Tussen de Vliet van Erberveld en de Zwarteweg zijn alle 125 bomen individueel in juli 2022 gekeurd. Wilgenbosjes zijn als 1 boom beoordeeld. Niet alleen de conditie van de bomen maar ook het valgevaar richting het spoor is voor een aantal bomen als groot beoordeeld. Tegelijkertijd is gekeken naar de de aanwezigheid van beschermde flora en fauna en of er onderdelen van habitats van zulke soorten voorkomen. Daarvan lijkt geen sprake te zijn geweest. Aan de zuidzijde zijn 8 bomen als ‘te rooien’ beoordeeld. Aan de noordzijde van het spoor, de kant van oud-Achterwillens, staan 47 italiaanse populieren die te groot geworden zijn. De hele rij zal daarom getopt worden tot een meter of drie tot vier hoogte. In die rij zijn twee bomen te zwak bevonden en die worden ook gerooid.

De vergunning en biodiversiteit

De vergunning is gegeven om de bomen buiten het broedseizoen te toppen en te rooien. Het toppen zorgt ervoor dat de lijnvormige route van bomen langs het spoor behouden blijft. Dat is van belang voor de herkenbaarheid voor vleermuizen van hun vliegroute. De vleermuizen rusten namelijk in de stad en foerageren bij de Reeuwijkse Plassen. Tenslotte is het van belang dat de gemeente Gouda verzocht heeft om het vrijkomend hout bij het toppen en kappen te verwerken in de slootkant aan de spoorzijde. Uit de vergunning blijkt niet of dit ook is toegezegd door Prorail.

Ondanks de kaalslag in de buurt oud-Achterwillens die ontstaat door de optelsom van alle top- en kapactiviteiten in 2023, is een positief bericht dat de gemeente Gouda in toenemende mate blijkt oog te krijgen voor de ecologische aspecten van deze, toch ook noodzakelijke, activiteiten.

Laat een reactie achter

Inschrijven nieuwsberichten

Schrijf je in op onze nieuws berichten en ontvang automatisch een bericht als er nieuws uit de wijk is.

Loading

Meest recente nieuwsberichten

VerduurSamen: Driewegplein Groen

Groener Gloriantplantsoen

Groot avondrood icoonsoort Achterwillens

9 juni: slootjesdag Goudse Hout

Café biodiversiteit en nachtvlinders, 31 mei vanaf 20.00 uur

Vanavond excursie Goudse Hout, 30 mei vanaf 19.30 uur

Vanavond excursie Steinse Groen, 29 mei vanaf 19.30 uur

Vanavond excursie binnenstad Gouda, 28 mei vanaf 19.30 uur

Vanavond excursie Noorderhout, 27 mei om 19.30 uur

Goudse week biodiversiteit: 25 mei t/m 2 juni