Natuurwaarden vandaag bijgewerkt

IMG_4797

Woensdag 20 september ‘23 was onze werkgroep Natuurwaarden Goudse Hout weer actief op diverse fronten. In dit bericht de update over de idylles, krabbenscheer en de 2e ronde quick wins biodiversiteit.

Idylles

Dit jaar oogstten wij met Staatsbosbeheer (SBB) voor het vijfde opeenvolgende jaar Idylle1. Door het groeizame weer dit jaar hadden we een record hoeveelheid maaisel. Daarom hielp SBB ons vandaag met de laatste loodjes. Idylle 1 ligt op de foto boven dit bericht klaar om te worden afgevoerd en op het veld is 20-30% niet gemaaid. Dat blijft de winter over staan voor nog bloeiende kruiden en als schuilplaats voor insecten en ander klein grut. Idylle 2 (langs het Harlekijnpad) is dit jaar voor het eerst gemaaid. De opbrengst was daardoor (gelukkig voor ons) nog niet zo groot.

Krabbenscheer

Krabbenscheersloten hebben de neiging steeds verder dicht te groeien. Om dit belangrijke type sloot in stand te houden, moeten ze regelmatig gedeeltelijk geschoond worden: krabbenscheer voor bijna de helft verwijderen en de sliblaag dunner maken onder de planten. De Reeuwijkse krabbenscheer sloten zijn, bij het opschonen deze week, ingezet om een paar sloten (zie kaartje) in de Goudse Hout te voorzien van krabbenscheer. Deze lang gekoesterde wens door onze werkgroep draagt bij aan het scheppen van meer waterbiotoop voor de groene glazenmaker. Deze Europees beschermde diersoort, icoonsoort van Zuid-Holland en SBB is de laatste jaren langzamerhand verdwenen uit de Goudse Hout. Maar ook andere waterfauna is gebaat bij sloten met krabbenscheer.

2e Ronde quick wins biodiversiteit

Ook vandaag was er een overleg georganiseerd door SBB met natuurorganisatie over plannen voor een 2e ronde projecten voor alle GroenAlliantie gebieden. Onze werkgroep Natuurwaarden bracht de wens in voor een soorten management plan voor de Groene Glazenmaker. SBB kwam met een voorstel om natuurvriendelijke oevers aan te leggen in het oostelijk deel van de Goudse Hout. We spraken af om onze resterende voorstellen na te sturen. Ook pleitten we voor een doordacht plan voor de verdere ontwikkeling van de biodiversiteit in de Goudse Hout (tot 2030). Zo’n plan hebben wij tot op heden nog niet ontdekt. Wordt dus vervolgd.

 

 

1 reactie

  1. Andre op 20 september 2023 om 21:57

    Het ligt er weer mooi bij. En boffen, het was prettig weer om buiten te werken. Tussendoor aangesterkt met koffie en koek(en).

Laat een reactie achter

Inschrijven nieuwsberichten

Schrijf je in op onze nieuws berichten en ontvang automatisch een bericht als er nieuws uit de wijk is.

Loading

Meest recente nieuwsberichten

Insectenhotel of insectenrestaurant?

Broeihoop als broedhoop voor ringslangen

Torenvalken broeden op Goudse Manege

Driewegplein weer groener

NLDoet op 16 maart in Goudse Smul- en Pluktuin

Voedselbos: +501 bessenstruiken

Help je mee?

Huismus in 2805 op nummer 1

Vroege Vogels: zondag 28 januari rond 7.30 uur

Doe je mee aan de eindejaars plantenjacht?