Dodenlijst bomen Achterwillens vraagt om ecologische heroverweging

De bomenrijkdom van Achterwillens staat onder druk op de korte termijn. Ga maar na:
- 40 bomen op de gemeentelijke lijst van binnenkort te kappen bomen;
- 32 bomen kapvergunning in oud-Achterwillens verleend in verband met de aanstaande ophoging;
- tien-tallen essen die zijn aangetast door de essentakziekte in de Goudse Hout;
- de 70 reusachtige populieren langs de Goudse Houtsingel (beoogde kap ’22 voorlopig uitgesteld tot ’26);
- toppen en vellen van onbekend aantal bomen langs het spoor tussen de Breevaart en de Vliet van Erberveld (recente vergunningaanvraag pro-Rail).
Er zou ook gekeken moeten worden naar de ecologische waarde van dode bomen!

Het bladerdek van deze es lijdt onder de essentakziekte maar de boom staat veilig tussen de anderen, dus wordt gespaard, zegt SBB
Je vraagt je af of het kappen van al die bomen, in dit tempo, wel zo nodig is. Het is bekend dat dode bomen meer leven herbergen dan de levende bomen. Het aantal soorten kevers, schimmels, bacteriën dat betrokken is bij de afbraak van een boom en ervan leeft (vogels) is meer dan 10% hoger dan tijdens het leven van een boom. Staatsbosbeheer laat om die reden tegenwoordig al zo’n 9 tot 10 dode bomen per hectare staan. Dat gebeurt, zo begrepen wij, zelfs bij het kappen van de essen in de Goudse Hout die door de essentakziekte zijn aangetast. Voorwaarde is wel dat deze dode of doodgaande bomen geen gevaar opleveren voor fietsers en wandelaars.

Bewoner attendeert gemeente op foutieve beslissing: ecologische waarde is hoog, dus laten staan!

Grote wilg, eerst geknot, deels uitgelopen: komt niet door boom veiligheidskeuring! Doodzonde vanuit ecologische zienswijze
Gelukkig begint de gemeente Gouda het ecologisch belang van dode bomen langzamerhand ook in te zien. Zo was er een wilg aan het Drossaardpad die eerst een bordje had “zieke of dode boom wordt binnenkort gekapt”. Maar de boom leeft deels nog gewoon verder na een knotactie van een paar jaar geleden. Ook vormt deze boom geen gevaar. Een oplettende bewoner heeft de gemeente hierop blijkbaar geattendeerd (Melding openbaar gebied 462699). En even later is het ‘dodenbordje’ vervangen door een reddingsbericht met ‘ecologische overwegingen’. Het zou fantastisch zijn als de gemeente alle honderden bomen die op de kaplijst staan in Gouda zou reviseren op basis van ecologische aannames. Een dode boom is hardstikke leven gevend en hoeft niet gekapt zolang deze boom geen gevaar oplevert. Dan resteert nog de discussie over kerngezonde bomen in de Slagenbuurt. Daar staan elzen die elk jaar overvloedig hun zaad en zaden verspreiden. Ook daar klinkt de oproep (zie reacties op eerder bericht) om die geleidelijk te verwijderen. Het wordt tijd dat gemeente en bewoners met elkaar beter gaan afstemmen welke bomen om welke redenen waar wel/niet nog/komen staan. Uiteraard vanuit de gedachte dat er als uitkomst van het gesprek meer bomen komen te staan. Maar wel graag geleidelijk dan! Want zo hoorde ik dit weekend ergens: “de beste boom is 20 jaar geleden geplant, de op een na beste is vandaag geplant!”

Dode wilg aan het water langs de Ommeslag: meer biodivers dan ooit! Geen enkel gevaar, lekker laten staan tot de boom op is?
4 reacties
Laat een reactie achter
Inschrijven nieuwsberichten
Schrijf je in op onze nieuws berichten en ontvang automatisch een bericht als er nieuws uit de wijk is.
… inmiddels is er een gesprek geweest met de betrokken ambtenaar. Het argument is van de grotere ecologische waarde tijdens het afbraakproces (van dode bomen die geen gevaar opleveren) is erkend. De in het bericht genoemde bomen kunnen dood en veilig gemaakt blijven staan aan het Aschpotpad en het Drossaardpad. Een aanpassing van de boomveiligheidscheck wordt overwogen. Dat zou winst zijn voor de biodiversiteit: want dood hout leeft als nooit tevoren!
Als die “dode bomen” nog kruinen maken dan laten staan. Als er te weinig blad aan komt, dan kappen.
Waarom eigenlijk? Ook met alleen een stam en dode takken is een boom waardevol voor veel schimmels, bacteri ën, insecten en vogels…
[…] gekapt gaan worden in oud-Achterwillens vanwege gezondheids- en veiligheidsproblemen; en bovenop de 32 bomen in oud-Achterwillens die vanwege de ophoging werkzaamheden komende zomer gaan […]