Broeihoop als broedhoop voor ringslangen

Het is vooral goed uitkijken in de buitenrand, net onder het maaiveld: daar lagen de 19 ei-omhulsels

Op 26 maart werkten Mina, André, Sjaak, Theo en Gerard (werkgroep Natuurwaarden Goudse Hout) mee met Pieter, Patrick en Timo (Staatsbosbeheer) om de broedhopen voor ringslangen te vernieuwen in de Goudse Hout. Net als vorig jaar werden de oude broedhopen eerst voorzichtig afgegraven. Bij de hoop met het informatiebord werden 19 lege ei-omhulsels gevonden. Bij de andere hoop wel 70 ei-omhulsels! Een ringslang legt aan elkaar plakkende pakketjes van 20 tot 30 eieren. In de tweede hoop vonden we op vijf plaatsen pakketjes.

Om een nieuwe broedhoop te maken leggen we een broeihoop aan met onderin bijna een hele kubieke meter paardenmest. Daarover heen komt een laag dikkere takken en boomstammen. Deze worden afgedekt met bevochtigde houtsnippers en plantenmateriaal. Langs de takken en boomstammen kunnen ringslangen de hoop in en uit kruipen. De paardenmest verteert gedurende de seizoenen waarbij aangename warmte vrijkomt voor de ringslangen: een broeihoop dus. Want ook de houtsnippers en het plantmateriaal produceren in zo’n hoop de nodige warmte.

Ook op de Heemtuin is een broedhoop voor ringslangen. Deze broedhoop is al een paar jaar succesvol. De IVN-scharrelkids graven deze momenteel voorzichtig af op zoek naar ei-omhulsels. Vorig jaar bevatte die broedhoop meer dan 200 ei-omhulsels.

 

1 reactie

  1. Sjaak Witteveen op 26 maart 2024 om 16:00

    Heerlijk gewerkt!

Laat een reactie achter

Inschrijven nieuwsberichten

Schrijf je in op onze nieuws berichten en ontvang automatisch een bericht als er nieuws uit de wijk is.

Loading

Meest recente nieuwsberichten

Insectenhotel of insectenrestaurant?

Broeihoop als broedhoop voor ringslangen

Torenvalken broeden op Goudse Manege

Driewegplein weer groener

NLDoet op 16 maart in Goudse Smul- en Pluktuin

Voedselbos: +501 bessenstruiken

Help je mee?

Huismus in 2805 op nummer 1

Vroege Vogels: zondag 28 januari rond 7.30 uur

Doe je mee aan de eindejaars plantenjacht?